Bestrijdingsmiddelen op je groenten en fruit, dit is waarom jij op moet passen!
- marisjadevries
- 7 dec 2022
- 2 minuten om te lezen
Om gewassen te beschermen tegen ziekten, plagen en onkruid worden er bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze bestrijdingsmiddelen worden getoetst aan een toetsingsmethode die dateert uit de jaren ’80. Bij onderzoek naar de residu-levels op ons voedsel wordt daarmee alleen gekeken naar de effecten van één chemisch component. Er wordt dus geen rekening gehouden met de werking van de stoffen in combinatie met andere stoffen, terwijl die mix een bestrijdingsmiddel juist zo giftig maakt! Ook worden stoffen die verboden zijn vaak vervangen door een andere schadelijke stof.
Uit steeds meer onderzoek blijkt dan ook dat de bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt om gewassen te beschermen tegen ziekten, plagen en onkruid invloed kunnen hebben op je gezondheid.
Zo wordt glyfosaat, een van de meest gebruikte stoffen, onder andere in verband gebracht met Parkinson, tekorten aan serotonine en dopamine, een grotere kans op angsten en depressies. Daarnaast worden er veel andere hormoon verstorende stoffen aangetroffen op groenten en fruit. Goed dus om je hier bewust van te zijn en niet alles zomaar in je mond te stoppen!
Wat kun je doen om bestrijdingsmiddelen te vermijden?
Biologisch eten > Als je biologisch eet skip je er veel. Want biologische landbouw verbiedt onder meer het gebruik van synthetisch landbouwgif. Niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor het milieu!
Was je groenten heel goed > laat het bij voorkeur 12-15 minuten weken in water + baking soda. Spoel het daarna goed af. Alleen water helpt niet altijd want de meeste pesticiden zijn niet oplosbaar in water.
Pas op met de ‘Dirty Dozen’.
De ‘Dirty Dozen’
De Environmeltal Working Group publiceert elk jaar de Dirty Dozen: een lijst met groente en fruit gerangschikt op hoeveel bestrijdingsmiddelen ze erop vonden. De onderste vijftien voedingsmiddelen van deze lijst worden de clean fifteen genoemd, de bovenste de dirty dozen: daarop werden de meeste bestrijdingsmiddelen gevonden.
1. Aardbeien
2. Spinazie
3. Boerenkool
4. Nectarines
5. Appels
6. Druiven
7. Paprika’s
8. Kersen
9. Perziken
10. Peren
11. Bleekselderij
12. Tomaten
13. Aardappelen
14. Bosbessen
15. Cherry tomaten
16. Winterpompoen
17. Sla
18. Komkommers
19. Mandarijnen
20. Sperziebonen
21. Pruimen
22. Broccoli
23. Aubergine
24. Frambozen
25. Zomerpompoen
26. Grapefruit
27. Sugarsnaps
28. Sinaasappels
29. Wortelen
30. Bananen
31. Bloemkool
32. Zoete aardappelen
33. Watermeloen
34. Mango’s
35. Cantaloupe
36. Champignons
37. Kool
38. Kiwi
39. Honingmeloen
40. Asperges
41. Erwten (diepvries)
42. Papaja
43. Uien
44. Ananas
45. Maïs
46. Avocado
Comentarios