top of page

Bestrijdingsmiddelen op je groenten en fruit, dit is waarom jij op moet passen!

Om gewassen te beschermen tegen ziekten, plagen en onkruid worden er bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze bestrijdingsmiddelen worden getoetst aan een toetsingsmethode die dateert uit de jaren ’80. Bij onderzoek naar de residu-levels op ons voedsel wordt daarmee alleen gekeken naar de effecten van één chemisch component. Er wordt dus geen rekening gehouden met de werking van de stoffen in combinatie met andere stoffen, terwijl die mix een bestrijdingsmiddel juist zo giftig maakt! Ook worden stoffen die verboden zijn vaak vervangen door een andere schadelijke stof.


Uit steeds meer onderzoek blijkt dan ook dat de bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt om gewassen te beschermen tegen ziekten, plagen en onkruid invloed kunnen hebben op je gezondheid.


Zo wordt glyfosaat, een van de meest gebruikte stoffen, onder andere in verband gebracht met Parkinson, tekorten aan serotonine en dopamine, een grotere kans op angsten en depressies. Daarnaast worden er veel andere hormoon verstorende stoffen aangetroffen op groenten en fruit. Goed dus om je hier bewust van te zijn en niet alles zomaar in je mond te stoppen!


Wat kun je doen om bestrijdingsmiddelen te vermijden?

  • Biologisch eten > Als je biologisch eet skip je er veel. Want biologische landbouw verbiedt onder meer het gebruik van synthetisch landbouwgif. Niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor het milieu!

  • Was je groenten heel goed > laat het bij voorkeur 12-15 minuten weken in water + baking soda. Spoel het daarna goed af. Alleen water helpt niet altijd want de meeste pesticiden zijn niet oplosbaar in water.

  • Pas op met de ‘Dirty Dozen’.


De ‘Dirty Dozen’

De Environmeltal Working Group publiceert elk jaar de Dirty Dozen: een lijst met groente en fruit gerangschikt op hoeveel bestrijdingsmiddelen ze erop vonden. De onderste vijftien voedingsmiddelen van deze lijst worden de clean fifteen genoemd, de bovenste de dirty dozen: daarop werden de meeste bestrijdingsmiddelen gevonden.


1. Aardbeien

2. Spinazie

3. Boerenkool

4. Nectarines

5. Appels

6. Druiven

7. Paprika’s

8. Kersen

9. Perziken

10. Peren

11. Bleekselderij

12. Tomaten

13. Aardappelen

14. Bosbessen

15. Cherry tomaten

16. Winterpompoen

17. Sla

18. Komkommers

19. Mandarijnen

20. Sperziebonen

21. Pruimen

22. Broccoli

23. Aubergine

24. Frambozen

25. Zomerpompoen

26. Grapefruit

27. Sugarsnaps

28. Sinaasappels

29. Wortelen

30. Bananen

31. Bloemkool

32. Zoete aardappelen

33. Watermeloen

34. Mango’s

35. Cantaloupe

36. Champignons

37. Kool

38. Kiwi

39. Honingmeloen

40. Asperges

41. Erwten (diepvries)

42. Papaja

43. Uien

44. Ananas

45. Maïs

46. Avocado


 
 
 

Comentarios


bottom of page